Comentariile membrilor:

 =  cateva
Manolescu Gorun
[20.Apr.07 17:01]
Cateva precizarari bine-venite asupra distinctiilor dintre postmodernism si experimentalism.

In alta ordine de idei:
"Nu poate fi considerat o nouă paradigmă, pentru că este contradictoriu și acționează din interiorul sistemului pe care-l subminează".

Aici se gaseste puterea, dar si slabiciunea postmodernismului. Precum si esecul multiplelor incercari - in plan literar (si nu numai) - de a-l defini.

Articol concis si la obiect.

 =  m-am intors, prietenos si contestatar ca pomo
yussuf khalid
[21.Apr.07 01:43]
laudabil articolul, mai ales pentru intentie, dar si ca finalitate, in mare masura.
as avea insa si cateva obiectii, asa, de dragul discutiei.
1. poate ar fi fost necesara o distinctie intre postmodernism si postmodernitate in genul celei facute de Ihab Hassan,necesara, pentru ca de multe ori opui pomo ca fenomen cultural si civilizational in sensul cel mai general cu experimentalismul care nu poate fi decat un termen mult mai restrans aplicabil artei, ceea ce nu e corect.
Kand ar fi spus despre asta ca e o greseala categoriala, eu spun ca e ca si cum ai compara perele cu merele.
2.in legatura cu referirea la Mincu. El e un critic tare ghidus, in sensul ca relativizeaza termenii dupa bunul sau plac. dincolo de a face o diferenta clara intre pomo si experimentalism, ii gaseste primului radacini in avangarda pentru a-l putea apropia de cel de-al doilea. or in realitate lucrurile nu stau chiar asa. desi din unele puncte de vedere (repet, doar din anumite puncte de vedere),pomo poate fi considerata o neoavangarda, diferenta fata de avangarda istorica e la fel de mare ca cea dintre platonism si neoplatonism spre exemplu.
eu cred ca directia e inversa, pomo asimiland SI parti ale avangardei in proiectul sau care sustine ca autorii sunt toti grane de macinat la aceeasi moara(apud Rorty)
3.intr-un context mai larg, referitor la Linda Hutcheon, ea impartaseste ideea pe care o sustine si Matei Calinescu, si anume ca pomo e o fata a modernitatii, ceea ce nu trebuie sa fie neaparat adevarat (Mary Klages, spre exemplu sustine contrariul, dar si multi altii)
4.nu stiu in ce masura experimentalismul poate fi teoretizat in mod real daca porneste de la felul in care e vazut de Nedelciu si Craciun. pe langa faptul ca il considera ceva obligatoriu pentru orice poet valoros (deci intr-un sens mult prea larg), il asimileaza in mare masura si perioadei totalitare in care s-au format, opunandu-l de multe ori ca sens, cenzurii comuniste.
5.asta e sub forma de gluma. poate ca pomo nu exista sub nici unul dintre cele 600000000 de aspecte pe care le are, asa cum crede Charles Murray.

in concluzie, e un articol reusit, binevenit, aparte in contextul acestui site care colcaie de scriitori si cititori fara habar (unde habar inseamna sa citesti si altceva decat propriile scrieri), si care merita atentie, si din acest motiv, cere destule obiectii.

 =  Despre
Manolescu Gorun
[21.Apr.07 16:35]
Despre text, m-am pronuntat. Profit de ocazie sa-l rog pe yussuf khalid sa-i ofere eventuale surse bibliografice in legatura cu "o distinctie intre postmodernism si postmodernitate in genul celei facute de Ihab Hassan" deoarece si subsemnatul am incercat (si incerc, marturisesc: nu cu prea mult succes) sa fac o astfel de distinctie. Cum cred ca ar trebui sa fie una intre "modernism" si "modernitate". Multumesc.

De asemenea, profit de ocazie sa-i multumesc si autoarei textului prezent pentru ca, in alt text, mi-a indicat cartea
Lindei Hutcheeon pe care am si procurat-o dar nu am avut inca timp s-o parcurg. Ca o simpla sigestie care-mi vine acum in minte: poate, autoarea, sa "deschida" cadrul discutiei depasind domeniul, relativ ingust, al literaturii si criticii literare? Si asta, in ciuda faptului ca multi teoreticieni ai postmodernismului vad, pur si simplu, dizolvarea religiei, filosofiei si stiintei (inclusiv a psihologiei si sociologiei) intr-o abordare "postmodernista".

 =  dle gorun,
yussuf khalid
[21.Apr.07 17:02]
cartea lui Hassan la care ma refeream este: From postmodernism to postmodernity: The Local\Global Context, din pacate netradusa la noi, si cred ca nici nu va fi tradusa curand.
in legatura cu deschiderea de care vorbeati, o lucrare interesanta este cea a lui Gabriel Troc,Postmodemismul în antropologia culturală, tot asa cum este si cea a lui Gheorghe Clitan- Premise ale postmodernismului in filosofie si manifestarea lui in postfilosofie.
le-am numit pe acestea doua pentru ca sunt usor de procurat. (se gasesc si pe net)
in legatura cu poetica, la noi, cel putin doi autori au scris bine despre pomo in afara de cartaresu: ioana em. petrescu-modernism-postmodernism si liviu petresu- poetica postmodernismului (o lucrare foarte apropiata, la nivelul ideilor cu cea a lindei hutcheon ).





 =  Multumesc
Manolescu Gorun
[21.Apr.07 17:59]
yussuf. Din fericire, dispun de resurse pentru a-mi procura
cartea lui Hassan prin "Amazon". Multumesc, inca o data si pentru restul semnalarilor (unele le stiam, altele nu).

 =  erata la "despre"
Manolescu Gorun
[21.Apr.07 21:08]
' Si asta, in ciuda faptului ca multi teoreticieni ai postmodernismului vad, pur si simplu, dizolvarea religiei, filosofiei si stiintei (inclusiv a psihologiei si sociologiei) intr-o abordare "postmodernista" '

se va citi:

'Si asta, in ciuda faptului ca multi teoreticieni ai postmodernismului vad, pur si simplu, dizolvarea religiei, filosofiei si stiintei (inclusiv a psihologiei si sociologiei) intr-o abordare "postmodernista" exclusiv "literara" '

 =  pro and exp
Bogdanovici Andreea
[22.Apr.07 23:05]
Este un articol bine scris, am citit și "Contextualizând postmodernismul" și ar fi bună o colecție în care ar fi integrate toate eseurile și articolele, pentru că sunt bune, documentate, interesante.
Mie mi-a plăcut partea despre experimentalism.
Sunt multe de spus cu privire la acest articol. Ceea ce mi-a plăcut a fost integrarea citatelor, cum au fost gestionate citatele, dar și autorii.

 =  Memoria colectivă
Tudor Ioan Bogdan
[23.Apr.07 19:08]
Un articol scris cu o precizie de inginer. Așa încât am început și eu să înțeleg câte ceva. Ideea cu sfârșitul apocaliptic ascuns în memoria colectivă mi se pare o idee de excepție care mai merită studiată. Eu sper însă că viitorul va fi mai optimist și mai constructiv. Inclusiv în literatură.

 =  Re
Ioana Geacăr
[24.Apr.07 09:24]
Manolescu Gorun, Yussuf Khalid
mă bucur că textul acesta v-a prilejuit un dialog virtual atât de tensionat/interesa(n)t.
Andreea,
ar fi o idee, colecția...
Tudor,
sunt rari cei care văd viitorul literaturii așa optimist. În ceea ce mă privește, ai dreptate: încerc să-nțeleg întâi eu ceea ce spun/scriu într-un limbaj accesibil...
Mulțumiri tuturor!

 =  limpede, & necesar
Anni- Lorei Mainka
[24.Apr.07 14:38]
un text binevenit
necesar
strict in stil
multumesc

 =  Anni
Ioana Geacăr
[25.Apr.07 08:28]
Laconică, deci, Anni, treci, strict în stil! Mulțumesc și eu!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !